SPIN

Tradycje Wielkanocne po raz 20

Beata Głozak sobota, 27 marca 2010, 23:50 Kultura
Degustacja potraw. Fot. AB

Degustacja potraw. Fot. AB

Osoby przychodzące do siedleckiego Muzeum Regionalnego na Tradycje Wielkanocne można podzielić na trzy grupy. Pierwszą stanowią wszyscy ci, którzy chcą posłuchać, drugą ci, którzy chcą spróbować a w trzeciej – mieszanej są jedni i drudzy. Dzisiaj dopisali wszyscy… Chociaż z przewagą tych ostatnich. Tak było także dzisiaj.

Wszystkich jednak łączyło jedno: Wielkanoc. Nie taka jak teraz, że „odwalić” spotkania z rodziną, zjeść jajko, obejrzeć coś w telewizji i skończyć święta przed „kompem”. Wszystkim chodziło o coś innego, bardziej prawdziwego. Każdy kto zajrzał dzisiaj „pod Jacka” wyszedł bogatszy o niemałą porcję wiedzy. Wszystko to dzięki zespołom ludowym prezentującym wierzenia, zwyczaje, pieśni, i potrawy regionalne swoich okolic. Podczas jubileuszowych, bo 20 Tradycji siedlczanie spotkali się z paniami z Karcz (gm. Zbuczyn), Rudzienka (gm. Kołbiel) i Woli Koryckiej Górnej (gm. Trojanów, pow. garwoliński).

bg

Tradycyjne jedzenie. Fot. AB

Tradycyjne jedzenie. Fot. AB

Część zespołu z Rudzienka. Fot. AB

Część zespołu z Rudzienka. Fot. AB




Dodaj komentarz

Czy wyrażasz zgodę na udostępnienie swoich danych zgodnie z Polityką prywatności oraz akceptujesz regulamin dodawania komentarzy?