1 grudnia rusza 21. Świąteczna Zbiórka Żywności pod hasłem „Dodajmy świętom smaku” i potrwa do 3 grudnia. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.
W zeszłym roku na terenie powiatu siedleckiego jedzenie ze Zbiórki trafiło do 8 tys. osób. Teraz będzie prowadzona w 96 sklepach, 14 miejscowościach i przez ok 1500 wolontariuszy.
– Pomóc może każdy i każda pomoc ma znaczenie. By odmienić czyjś los często wystarczą małe dobre gesty wielu ludzi, które zsumowane, przynoszą realną i odczuwalną poprawę w życiu innych osób. – podkreśla Roman Jałyński, dyrektor Banku Żywności w Siedlcach. – Obecnie najpotrzebniejszymi produktami są mąka, olej, cukier, kakao, mleko, konserwy, przetwory warzywne i owocowe, słodycze oraz żywność dla dzieci. Podzielenie się jedzeniem to najpiękniejszy, codzienny gest, który świadczy o tym, jak bardzo zależy nam na innych. A chęć, by ci inni mieli równie wspaniałe święta co my sami, to dowód, że mieszkańcy Siedlec i powiatu siedleckiego wiedzą co znaczy empatia – dodaje.
W tym roku wolontariuszy można spotkać w sklepach w Siedlcach, Sokołowie Podlaskim, Węgrowie, Łaskarzewie, Mińsku Mazowieckim, Kałuszynie, Garwolinie, Miętnem, Rudzie Talubskiej, Rębkowie, Mrozach, Łosicach, Młkini Górnej, Ostrowi Mazowieckiej.
Listę wszystkich sklepów, w których będzie prowadzona zbiórka można znaleźć na stronie www.bankizywnosci.pl.
źródło: Bank Żywności Siedlce